Legjobb büfék nyomában sorozatunk egy új, autentikus taggal bővül a Burekkirállyal(XIII. ker. Hegedűs Gyula u.20). Mint tudjátok élek-halok az olyan kis helyekért, amelyek a budapesti környezetre és az itt élők igényeire fittyet hányva megmaradnak a saját egyszerűségükben.
A helyünkről ez teljes mértékben nem mondható el, mivel ahogy láthatjátok a kirakatban: van itt minden(sajnos), mint a bucsuban, hot-dogtól pizzáig. No de valamiből élni is kell és a burek mégis csak burek maradt!
Mi is az a burek? Balkánon közkedvelt eredetileg sós péksütemény; vékony rétestésztaszerű rétegek között különböző töltelékekkel. Kör alakú tepsziben sütik, úgy hogy a külső réteg ropogós, aranybarna legyen a belseje pedig krémes. Lehet negyed cikkeket, vagy hatodokat választani, de az utóbbit ajánlom kipróbálásra, mivel a negyed már felér egy tartalmasabb ebéddel. A legtöbb finom kajához hasonlóan a burek is zsíros(!), tehát akik újévi fogadalomként a szálkásítást választották azoknak nem ajánlom, nézzétek pár perc alatt, hogy átitatta a csomagolást:
A választható töltelékek: almás, meggyes az édes szekcióból, húsos, sonkás-gombás a sósból és az eredeti túrós! Én tegnap egy jó húsosat választottam, természetesen csak hatodot, ami 360 Ft. 300-400 között mozognak a "picik" 400-500 között a nagyok. Még melegen vágtak nekem egy szilatot és az első falat után a jólakottságérzés(!) mellett kipipálhattam a ropis réteget ill. a fűszeres, lágy tölteléket is. Pizza szelet helyett inkább ezt toljuk a bucsus pofánkba, ha rám hallgattok! :)
Sajnos nem volt alkalmam, pontosabban elég tájékozottságom ahhoz, hogy amikor régebben Szerbiában jártam kipróbáljam ezt az ételt. Olvasgatva és kóstolva, viszont megértem a burek népszerűségét ott, a Burekkirályét pedig itthon!
Milán
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.